Resa till Storbritannien

Resa till Storbritannien

Storbritannien och Europa har bara ett litet stenkast mellan sig. Från Frankrike till Storbritannien är det den Engelska Kanalen som åtskiljer de båda gamla ärkefienderna, medan Sverige istället har Nordsjön som separerar. Innan flyget fanns var båttrafik det enda sättet att ta sig till Storbritannien, men när flygresor senare övertog den rollen kunde folk komma fram snabbare. Idag går det även tåg mellan Storbritannien och Frankrike tack vare Eurotunnel under Engelska Kanalen.

Låt oss ta en tillbakablick och se hur du lättast kan ta dig till Storbritannien från olika håll.

Med flyg

Flyg är fortfarande det allra snabbaste och enklaste sättet att åka till Storbritannien från Sverige, oavsett om du ska ned till kusten, till huvudstaden London eller besöka Skottland. Flygtrafiken från olika städer i Sverige är mycket tät och direktgående, också på grund av att det bor många svenskar i London och resten av landet samt att brittiska städer är väldigt populära att besöka för oss skandinaver. Många fotbollsfans sätter nästan i system att åka över en helg för att se en stormatch i Premier League eller liknande.

1. Från Stockholm till Storbritannien kan du ta dig direkt med flygbolag som SAS, Ryanair, Norwegian, British Airways och Finnair. Brittiska städer som förbinder några av de svenska är London, Edinburgh, Brighton och Manchester dit du kan åka direkt.

2. Från Göteborg kan du även åka direkt till Edinburgh och Brighton samt London.

3. Bor du i södra Sverige kan du välja Köpenhamns flygplats som tar dig till de olika destinationerna med samma ovan nämnda bolag samt med lågprisbolaget Easyjet.

4. Det finns även andra svenska städer som tar dig direkt till några av Storbritanniens olika ”hållplatser” – till exempel Västerås.

En resa över till någon brittisk stad brukar ta 2 timmar i genomsnitt. Dessutom vinner du en timme när du kommer fram eftersom Storbritannien ligger en timme efter svensk tid. Som du ser på urvalet ovan kan du impulsplanera en resa hit utan att behöva oroa dig för att hitta platser eller vara tvungen att lägga ut tusentals kronor för en flygbiljett.

Med tåg hela vägen till Storbritannien

Tågresan till Storbritannien är väldigt bekväm, inte minst när du kommer ned till Nederländerna och kan ta direkttåg vidare genom Frankrike via Paris och genom tunneln som tar ca 20 minuter. Engelsmännen och fransmännen hade länge haft en tanke på att bygga denna numera praktiska tunnel (faktiskt sedan 1802) men den sattes inte i bruk förrän 1994 dock med många problem som följd. Inte förrän in på 2000-talet började tågen gå utan bekymmer och idag är det en mysig känsla att lämna Frankrike på ena sidan och komma upp i Englands gröna landskap på den andra.

Båttrafiken från Sverige nedlagd men andra alternativ ges

Förr kunde man åka med färja direkt till Storbritannien från Göteborg men tyvärr har den färjeöverfarten lagts ned. Huruvida den återupptas när allt fler börjar välja alternativa transportsätt än flyget, kan man diskutera. Om du absolut vill åka båt från England så finns det holländska hamnstäder som fortfarande erbjuder detta. Från Harwich går det till exempel båttrafik till Hoek van Holland och därifrån kan du ta dig vidare med tåg.

Färjeöverfarterna mellan Irland och Storbritannien är dock desto vanligare, i den mån du skulle vilja se det irländska landskapet under samma resa.