Bra att veta

Bra att veta

Även om Storbritannien ligger väldigt nära till hands med bara en kort flygtur bort eller möjligtvis en båtresa eller en längre tågtur för den som föredrar det, kan det vara bra att ha koll på vissa aspekter som gäller i landet. Med denna lilla handbok i vett och etikett samt i brittiska vanor och regler, kommer du långt.

Det brittiska klimatet

Regn, regn, fukt och åter regn – men emellanåt skiner dock solen. Det brittiska öklimatet är fuktigt, blåsigt med milda vintrar och tämligen svala somrar. Mestadels nederbörd brukar falla i västra delarna av landet. Dock kan södra Storbritannien uppleva snöstormar och 35-gradig värme i vissa fall. På kanalöarna Jersey och Guernsey råder mera medelhavsliknande klimat med betydligt fler soltimmar. Medeltemperaturen i London i juli ligger runt ca 18 grader och 4 i januari.

Om vi sedan breddar oss och talar om brittiska territorier i bl.a Västindien, så är klimatet naturligtvis ett helt annat; rena paradiset!

Språk

I Storbritannien talas det brittisk engelska vilket skiljer sig åt från den amerikanska, både till uttalet och till stavningen en viss del. I Skottland talas den skotska dialekten, på Nordirland den irländska. Dock talas det främst walesiska eller kymriska i Wales, vilket är ett språk som kan vara ganska svårt att förstå för ett ovant öra.

Eluttag

En eladapter behövs om du ska åka till Storbritannien. Stickkontakten är G (trestickskontakt) vilket brukar kallas för just brittisk standard. Spänningen är 230 V.

Tidsskillnad

Storbritannien ligger 1 timme efter den svenska tiden. När klockan är 12 hemma i Sverige är den 11 i Storbritannien.

Valuta

Britterna har bevarat många av sina traditioner och de är även trogna sin valuta; det brittiska pundet sterling, GBP. 1 GBP = 11,8 SEK i skrivande stund. Kursen varierar dock, inte minst på grund av Brexit. Kontrollera den senaste växelkursen innan avresa.

Se upp för vänstertrafiken

I Storbritannien har man valt att behålla sin vänstertrafik. Att tänka på då de flesta är vana vid att bilarna kommer från höger samt om du vill hyra en bil i landet.

Åldersgränser

Du måste vara 18 år för att få konsumera vin och spritdrycker på krogar och restauranger. Samma åldersgräns gäller för att köpa alkohol i butik.

Åldersgräns för att hyra bil är 21 år men du kan få betala en ”säkerhetsavgift” om du är under 25 år.

Pubkultur

I Storbritannien möts man ofta på den lokala puben efter jobbet och på helgen. Detta gäller samtliga samhällsklasser och kön.

Larmnummer

Det brittiska larmnumret är sedan länge 999 men sedan britterna gick med i EU så används också 112. Det går även att ringa 911 (samma nummer som i USA) från mobiltelefoner.

Landskod

För att ringa till Storbritannien slår du +44 framför numret.

Brittisk sjukvård

Den statliga vården i Storbritannien är ärligt talat inte den bästa. Privatsjukhusen kan dock komma upp i verkligt hög standard och till och med överträffa den svenska. Britternas statliga sjukvårdsorganisation kallas NHS (National Health System) och det är dit du vänder dig med det europeiska försäkringskortet om du skulle bli sjuk. Svenskar som bosätter sig i Storbritannien får ett NHS-nummer genom registrering på en vårdcentral eller NHS-sjukhus. Läkarvården är gratis om du bor i landet.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccin behövs vid inresa till Storbritannien. Se bara till att du har de vanliga vaccinen mot stelkramp, polio och difteri. Det ska räcka.

Brexit – vad händer?

2017 röstade britterna ja till ett uttåg ur EU. Dock har de haft stora svårigheter att hitta ett avtal som ger dem bra förmåner och ännu har inte utträdet skett. 2020 gick landet ur EU. När denna guide skrivs är det inte helt klart hur det blir med avtalen mot Sverige. Redan innan Brexit var du tvungen att ha ett pass vid resa till Storbritannien eftersom att de inte var med i schengen.

Ambassader

Det bor många svenskar i Storbritannien och inte minst i London. Den svenska ambassaden ligger endast i London men många brittiska städer har svenska konsulat.

Sveriges ambassad har följande adress:

11 Montagu Pl, Marylebone, London W1H 2AL, Storbritannien

Telefon: +44 20 7917 6400

Den brittiska ambassaden ligger i Stockholm på följande adress:

Skarpögatan 6, 115 27 Stockholm

Telefon: 08-671 30 00