Manchester

Manchester

Den nordvästra engelska staden Manchester är lite ruffig, grå och smutsig på ytan men har en livfullhet, en charm och en humor med råge på insidan. Det var bland annat här som den engelska industriella revolutionen märktes av som mest, vilket fortfarande syns på bebyggelse. Men Manchester har också andra saker som satt staden på kartan. Stora artister som The Beatles och Oasis samt fotbollsklubbar som Manchester United får staden att sticka ut.

Fotboll i Manchester

Fotbollen är stor i Manchester och på pubarna talas det sällan om annat. De lag man håller på är antingen United eller City och de båda är ärkefiender sedan begynnelsen. Var därför beredd på häftiga diskussioner när du tar en öl i baren.

Gå på en fotbollsmatch på Old Trafford

Manchester Uniteds hemmaarena heter Old Trafford. Här går det livat till när det är match, minsann. Som besökare kan det vara kul att köpa biljetter och gå på en av matcherna för att uppleva stämningen och få en skymt av hjältarna ute på plan.

Om du vill se mer av Uniteds historia; poppa in på Manchester United Museum där du även kan komma i kontakt med galna fotbollsfans och ”illegala” biljettförsäljare till framtida matcher.

Se och göra

I övrigt är Manchester popens stad med många små band som försöker klättra uppåt genom att spela live på stadens många musikpubar. I stort är Manchester ingen direkt skönhet men det finns områden som är värda ett fotografi.

Gå på musikspelning

Manchetsers nöjesliv är helt fantastiskt och kan till och med mäta sig med Londons. På de många barerna kan du kanske höra nästa storband utan att ens veta om det. För att få nys om de bästa evenemangen; köp tidningarna Mixmag och City Life Manchesterguide. Musiken som spelas är alltifrån pop till jazz.

Industrimuséet Museum of Science and Industry

Ett av de mest imponerande museerna i England är Manchesters Museum of Science and Industry som visar upp hela den engelska industrins historia – från vävstolar och textilutrustning till mer komplicerade saker som ångmaskiner och teknik.

Ta dig dit och runt

Manchesters flygplats är Englands näst största. Både SAS och Norwegian tar dig till Manchester direkt från Stockholm. För att ta dig in till staden från flygplatsen finns flera bussavgångar samt spårvagnslink att ta. Tar du taxi och betalar med kort brukar det bli extra dyrt; att tänka på!

Tar dig runt i Manchester gör du enklast till fots, men även med lokalbussar och spårvagnar. Heldagskort brukar kosta runt 65-70 kronor.

Shopping

Du kan både hitta mindte butiker och stora shoppingmalls i Manchester. Är det varuhus du är ute efter; ta en hel eftermiddag på Trafford Centre på Regent Cres. Detta är det största shoppingcentret i England som även inhyser biografer och ett stor antal restauranger med mera.

Med utgångspunkt från Piccadilly Gardens finns det flera gator att välja mellan om du är sugen på shopping. Ta Oldham Street om du vill titta på second hand, musik eller designprodukter och fortsätt sedan in på parallellgatorna för ännu mer flanering.