Edinburgh

Edinburgh

Det finns två städer i Skottland som kämpar om att vara störst på popularitetens prispall – Glasgow och Edinburgh. Dock har Edinburgh lite förtur då det är den staden som räknas som huvudstad trots att Glasgow egentligen är större. Edinburgh är tveklöst en av Storbritanniens charmigaste städer och även en plats där historiens vingslag hörs och känns om vartannat. Borgar, slott, dolda underjordiska kammare och labyrintladdade kullerstensgator och gränder hör till vanligheterna både i och utanför stadskärnan.

Se och göra i Edinburgh

I Edinburgh kan du uppleva urgamla hemligheter i borgarna, vackra utkiksposter uppe på Carlton Hill och inte minst de många årliga festivalerna som lockar tusentals besökare.

Festivalernas centerpunkt

Edinburgh kantas av festivaler, de flesta av dem i augusti. Åk till exempel hit under den berömda Edinburgh Festival Fringe som enbart är tillägnad scenkonsten.

Beundra Edinburgh från Edinburgh Castle

Skotska slott kanske låter som uttjatade sevärdheter, men höjer du huvudet när du går längs med Princes Street och ser Edinburghs stora slott resa sig mot himlen, så förstår du varför. Nedanför slottsmurarna som är ganska så ståtliga dem också, ligger ett antal trädgårdar med fontäner, statyer och promenadvägar. Gå upp till slottet och titta ut över hela Edinburgh och slås med häpnad!

Koppla av i The Meadows

Ett av Edinburghs finaste och populäraste grönområden är The Meadows dit många universitetsstudenter och barnfamiljer brukar bege sig under helgerna för att leka, picknicka eller snacka strunt några timmar. När solen tittar fram kan vi rekommendera att gå hit, då är det verkligen liv och rörelse här.

Vulkaner i Holyroad Park

Strax utanför Edinburgh ligger en stor park med en mindre vulkan, i vilotillstånd givetvis. Edinburgh är dessutom byggd på en hop med slockna vulkaner och några av dem kan du fortfarande se. Du kan även kika på klosterruiner och gå uppför de stora vidderna som är särskilt unika för Skottland.  Bortom Holyroad Park ligger Duddingston by som kan stoltsera med Skottlands äldsta pub The Sheep Heid Inn – med anor från 1300-talet.

Bada vid Cramond

Ja faktiskt! Edinburgh har en finfin strand som heter Cramond. Under kriget nyttjades den för ubåtsbefästningar men idag kan du gå dit och slå dig ned för lite picknick eller läsning en solig dag.

Ta sig hit och runt

Från både Stockholm och Köpenhamn går det direktflyg till Edinburgh med SAS eller Norwegian. Ta SAS, Norwegian eller Easyjet från Köpenhamn om du bor i södra Sverige. Från flygplatsen går både spårvagn och buss men du kan även hyra bil.

För att ta dig runt i staden kan du ta spårvagnsnätet. Spårvagnarna går ofta och är bekväma. Dock väljer de flesta att ta sig runt till fots eller hyra en cykel. Det finns också några sightseeingbussar att hoppa på och av när du känner för det.

Vill du se mer än stadskärnan i Edinburgh rekommenderar vi att att du hyr en bil. Den skotska landsbygden är fantastisk. Läs mer om trafikregler, hitta bra pris på hyrbilar och läs om sevärdheter du når med bil på Biluthyrning.com’s guide till Edinburgh.

Shopping

Den bästa shoppingen i Edinburgh får du på Victoria Street. Att gå omkring här är dessutom en arkitektonisk upplevelse då de små färgglada husen sätter dig i rätt stämning. På Victoria Street finns många annorlunda butiker, jämsides med pubbar och kaféer.

Även Princes Street har det mesta i urval. Ett tips är att köpa med dig skotsk whiskey i Edinburgh. På gatan Royal Mile kan du även köpa skotska souvenierer som säckpipor, kiltar och kashmirvaror.