Birmingham

Birmingham

Det är inte så ofta som Birmingham kommer på tal när man planerar en resa till Storbritannien. Detta är synd då Birmingham både är fin till sitt yttre och har många spännande upplevelser som får dig att vilja komma tillbaka. Så vad vet du egentligen om denna kanalrika stad? Det kan du ta reda på i den här Birmingham-guiden.

Några anledningar att åka till Birmingham – se och göra

Förr var Birmingham en av Europas mest blomstrande städer, speciellt på grund av den industriella revolutionens framfart. Uppfinningarna regnade ned som spön i backen och ofta var det just i Birmingham som de föddes. Idag finns minnena kvar, samt andra moderna påfund som också tål att ses. Visste du t.ex att författaren J.R.R Tolkien växte upp här?

Den kreativa och innovativa arkitekturen syns från alla håll

Arkitekturen i Birmingham är minst sagt lika uppfinningsrik som stadens historiska minnen. Överallt i byggnadsverk blir du påmind om de kreativa och moderna arkitekterna som lagt ned stora pengar och energi för att skapa cool stämning i den annars lite gråa staden. Titta exempelvis inne i varuhuset Selfridges som påminner om en sci-fi-film. Även utsidan av John Lewis-varuhuset och det helt spektakulära biblioteket måste upplevas med egna ögon för att tro det.

Känn dig som Kalle & Chokladfabriken i Cadbury World

Älskade du filmen Kalle & Chokladfabriken och är en riktig gottegris, måste du bara besöka Cadbury World. Cadbury är det brittiska chokladvarumärket som kan jämföras med vår Marabou. I deras fabrik kan du både provsmaka, handla choklad och se på tillverkarna när de gör sina söta mästerverk ”in action”.

National Sea Life Center

För de små kan en tur till National Sea Life Center bli dagens höjdpunkt. Det är ett stort akvarium med pingviner, sälar, sköldpaddor och andra lite mer ovanliga djur. Centret ligger direkt invid kanalen så du kanske vill ta en båt hit?

Ta dig dit och ta dig runt

Med ett anslutande flyg kan du ta dig enkelt från Sverige till Birmingham. Om du dock hellre vill uppleva lite mer av England från tågvagnen kan du ta ett direktflyg till London och ta tåget till Birmingham centralstation som endast tar ca 1t 20 minuter. Att åka tåg i England är ett gott råd eftersom naturen är så fin.

Det mesta i Birmingham ligger inom gångavstånd så det är lätt att ta dig till olika platser till fots. Annars är det alltmer utbyggda spårvägsnätet den populäraste transportmetoden. Birmingham är också full av smala och mysiga kanaler är också som är som skapta för lite båtfärder. Ta en båt för att ta dig runt och se Birminghams många neonljus lysa upp i skymningstider.

Shopping

För shopoholics är Birmingham en förtjusning. Här finns massor av butiker och stora varuhus att inhämta både varor och inspiration ifrån. Birmingham’s Bullring är ett av de största varuhusen och har så varit sedan medeltida handeln lyste upp staden. Prova även The Mailbox och Great Western Arcade. Vill du gå till ett lite mer unikt område ska du prova Custard Factory som riktar sig mer till designerälskaren av unika fynd. Och i det lilla kvarteret Jewellery Quarter har du chans att designa och tillverka din egen vigsel- eller förlovningsring.