Glasgow

Glasgow

Glasgow har ofta lite humoristiskt benämnts som den ”uppkäftiga” staden i Europa. Här finns det mycket händelserika saker att ta del av och tipsen för aktiviteter och sevärdheter haglar. Glasgow är en mix av trender, mat och golf vilket gör att det är en stad som riktar sig till de flesta. Det är Skottlands största stad trots att Edinburgh har roffat åt sig huvudstads-platsen. Med detta sagt försöker Glasgow givetvis brösta upp sig med att visa att man har mer att erbjuda. Och på många punkter stämmer det!

Glasgows sevärdheter

Glasgow är en blandning av gammalt och nytt. Den viktorianska stilen känns väl påtaglig samtidigt som det finns mycket ny och modern arkitektur. Mixen ger en intressant stämning.

Kyrkogården Necropolis

Paris har Père Lachaise, Stockholm har Skogskyrkogården och Glasgow, ja de har Necropolis. Necropolis är en gammal kyrkogård på en kulle, med mörka gravar och labyrintvägar med utsikt över staden. Ryggar du med blotta tanken på att bege dig till Dödens säte, så tänk om! Necropolis har otroligt vackra monument och intressanta själar som vilar under dem.

Njut av ett gratisbesök på Kelvingrove

Kelvingrove är förmodligen Glasgows mest kända konstmuseum. Här finns skapelser och konstverk i alla skepnader – från Macintosch uppfinningar till Dalis surrealistiska tavlor. Fördelen är också att både inträde och guidade turer är gratis. För övrigt är de flesta museer i Glasgow gratis och dessutom har staden många gatukonstnärer som kan spånas in när du går förbi färgglada väggar och murar.

Glasgowkatedralen

Glasgows största stolthet och en viktig sevärdhet i sig är Glasgowkatedralen i sin gotiska framställning. Här kan du få gratis rundvandring och förklarat för dig hur historien ter sig och hur innehållet kom på plats. En intressant aspekt med katedralen är att Skottlands skyddshelgon Mungo sägs ligga begravd här. En annan är att det faktiskt är på just denna plats som Glasgows historia och bebyggelse började.

Spela golf

Glasgow är känt för sina strålande golfbanor. Slå några hål på banan vid King’s Course eller The Carrick med flera. Banorna är mycket väldesignade och naturen runt om mycket vacker. Skottarna spelar mycket golf så det är också en chans att träffa lokalbefolkningen.

Ta dig hit och runt

Du kan tyvärr inte nå Glasgow med ett direktflyg från Sverige, men däremot finns det möjlighet att ta dig direkt till Edinburgh och åka tåget de 7 milen som separerar städerna. Vill du ta dig till Glasgow med flyg kan du dock välja ett anslutande med flygbolag som exempelvis Lufthansa, Finnair och British Airways.

I Glasgow kan du ta tunnelbana eller bussar och tåg om du vill åka längre ut. Annars är staden mycket promenadvänlig, även om du ibland måste ta dig uppför branter för att ta dig dit du vill. Hyr också gärna en bil när du är här. Finns på flygplatserna och i centrum att hyra.

Shopping

Glasgow har en mycket bra stadsplanering vilket bäddar för att du glatt hittar alla shoppingområden och gator lätt som en plätt. Gå till Gallowgate till Skottlands största marknad The Barras Market, eller flanera i köpcentran som Buchanan Galleries med allt mellan himmel och jord. Gillar du annars varuhushopping ska du promenera på Argyle Street och vidare till Sauchiehall Street.