Cardiff

Cardiff

Wales huvudstad heter Cardiff. En resa hit blir sannerligen både upplyftande och förförisk samt väldigt intressant med tanke på att det lokala språket är obegripligt och låter som gallimatias för en utomstående. Cardiff är både ett mecka för studenter och unga resenärer såväl som för barnfamiljer. Staden är full av olika stilar, historiska epoker och design i en salig blandning. Följ med på resan!

Se och göra i Cardiff

Cardiff är en lite speciell stad med ganska mycket stolthet över att vara walesare. Det kan t.ex nämnas att deras fotbollslag är det enda i Wales som nått toppen och kommit till Premier League. Därför har man också investerat i flera stora arenor som numera bjuder in till både fotbollsfest och konserter. Men Cardiff har även flera stora museer och andra sevärdheter.

Lär dig om teknik på Techniquest

Techniquest är ett stort och viktigt museum för teknik. Det räknas som det främsta i hela Storbritannien och erbjuder många intressanta och givande utställningar – allt inom vetenskap och tekniska installationer som dominerar.

Cardiff Castle

I Storbritannien finns det alltid gamla hemlighetsfulla slott att besöka och i Cardiff är det Cardiff Castle som är det mest berömda. Runt omkring breder naturen och vidderna ut sig. Slottet ligger uppe på en kulle och blickar ut mot huvudstaden. Det är oerhört gammalt då det konstruerades redan på 50-talet efter Kristi födelse. Inredningen är ett måste att se; den är mer än färgrik och bedårande vacker.

Strosa nere i Cardiff Bay

Gå ned mot hamnen och bukten Cardiff Bay och strosa runt lite. Sup in luften från havet och titta på båtarna som lägger till eller ger sig ut till havs. Förr i tiden var detta en mycket viktig plats eftersom industrialismen förde med sig många båtlaster med kol och annat material. Cardiff Bay är numera ombyggt och restaurerats och en av stadens populäraste sevärdheter.

Ta dig dit och runt

Ett direktflyg till Cardiff är ännu inte möjligt från Sverige, men anslutningar finns och du kan ta dig dit på ca 4,5 h om du åker med rätt rutt. Det går givetvis även att ta dig till Cardiff direkt från London med tåg; en färd som tar ca 2 h 15 minuter.

Köp gärna ett Cardiff IFF Card som ger dig access till transporterna i staden. IFF Card ger dig transport på hela stadens bussar och du kan ladda det veckovis, månadsvis eller årsvis. Det går även att ta sig fram med båtar från hamnen om du vill åka till olika närliggande platser. I övrigt rekommenderas du att gå eller cykla.

Shopping

Unna dig både lyx och prisvärda prylar när du är i Cardiff. Stadens mest kända shoppinggator heter St Mary Street och den andra Queens Street, där det finns en mischmasch av allt och alla. I Cardiff har du också en förhållandevis stor musikscen vilket också märks av på att den äldsta musikaffären i världen ligger här – Spillers Records. Du som samlar på LP bara måste göra ett besök hit. När det kommer till marknader och/eller gallerier finns det också ett relativt stort utbud.

  • Cardiff Central Market
  • Cardiff Indoor Flea market (en stor loppmarknad)