London

London

Svenskarna har länge vurmat för London och det bor också över 100 000 londonsvenskar där. London är en av, om inte den största, metropolen i världen när det gäller att ta emot turister från alla håll och kanter från olika kontinenter. Med sitt ständiga brus, sin sanslösa shopping och de underbara guldkornen som är så unika i sin charm att bara London kan erbjuda dem, blir denna stad ett givet val.

En koll på Londons bästa sevärdheter

Oavsett om du vill vara i London under en weekend för lite julhandel eller om du bestämt dig för att vistas där en längre tid, kanske för en språkkurs eller liknande, så blir du aldrig trött på stadens stora (och små) sevärdheter. Ta en dag för att pricka av Trafalgar Square, Buckingham Palace, London Bridge och Wetminster Abbey och låt dig sedan förundras över att London har många andra spännande saker att fästa blicken och energin vid.

Greenwich

Med en båt från Westminster Abbey kan du ta dig ända bort till Greenwich där du bland annat kan gå uppför kullen och se nollmeridianen vid Royal Greenwich Observatory som visar den koordinerade universella tiden som har satt Greenwich på kartan. Vidare sträcker sig den kungliga parken Greenwich Park söderut, där du kan promenera och njuta av omgivningen. I Greenwich hittar du också en del mysig shopping i småbutiker.

Gå på klassiskt afternoon tea

”When in London” får du absolut inte missa ett traditionellt afternoon tea som dricks på eftermiddagen, med te, scones, kakor och annat gott. Flera av stadens lyxhotell serverar afternoon tea i mycket lyxiga och dyra varianter men det finns också flera te-salonger som har rimligare priser.

Notting Hill för marknadssugna

Notting Hill är det färgglada kvarteret i West London som anses lyxigt men i genuin förpackning. Här har flera kända filmer spelats in, bland annat Notting Hill med Hugh Grant och Julia Roberts, samt Love Actually med ett stjärnspäckat team. Varje lördag hålls det en stor marknad utmed gatorna där du kan hitta allt från keramik och porslin, till tweedkläder och cashmeresjalar. Under augusti månad pågår Notting Hill Carnaval under några händelserika dagar.

Shopping på Londonvis

Vintage, pop up-stores, unika trendbutiker och flashiga modevaruhus kan alla ses jämte varandra på Londons gator. Här kan du ta till dig av några punkter dit du bara måste gå om du är shoppingsugen.

  • Shoreditch i East London – Ett relativt nytt och trendigt kvarter fullproppat med små minimarkets med designers, enskilda butiker i konstnärlig anda, hårfrisörer som klipper till, och restauranger i överflöd.
  • Oxford Street. Visserligen får du trängas med många turister men det är det värt för att få sig en uppfattning om varuhusens innehåll. Selfridges, Debenhams och Urban Outfitters måste tas en i ordningen!
  • Covent Garden. I lilla Covent Garden ligger inte bara Londosn operahus utan också en rad butiker i söta små hus. Skor, underkläder och vintage är mest populärt att hitta här.
  • Camden Town. Marknad varje söndag och massor av produkter och mat till billiga priser. Håll i plånboken då kvarteret annars är känt för att vara lite ruffigt.

Ta dig dit och ta dig runt

London är bland de enklaste resmålen att ta sig till med kort varsel. Du kan flyga direkt från både Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Västerås med flera flygbolag. Välj mellan flygplatser som Heathrow, Gatwick och Stansted och ta tunnelbana, expresståg eller buss in till staden.

I London kan du åka tunnelbanan, dubbeldäckare, ta en London-taxi eller gå till fots. London är dock märkbart stort till sin yta, så räkna med att du måste ha många dagar på dig för att beta av hela stadens kända kvarter. På floden Thames kan du även ta båt till olika sevärdheter eller närliggande orter. Många av båtarna utgår från Westminster Abbey.