Med ens du sätter din fot på Storbritanniens gator så lär du snabbt märka av vänstertrafiken. De brittiska trafikanterna har också tendens att susa fram lite väl snabbt i storstäderna och detta gäller även bussar och taxibilar. Se dig ordentligt för när du korsar ett övergångsställe eller när du går över en biltrafikerad gata.
Med detta sagt kan du nu gå vidare och läsa om hur du bäst tar dig runt i hela Storbritannien, vilken de vanligaste kollektivmedlen och prisnivåerna samt säkerhetsaspekten.
Tåg och buss i Storbritannien
Tågen är det vanligaste färdmedlet för att ta dig runt och det brittiska National Rail tillhandahåller över 2500 stationer runt om i hela landet. Från London St. Pancras kan du även ta det internationella Eurostar över till Paris på drygt 3 timmar.
Söker du istället en resa med långfärdsbuss kan du ta National Express och boka billiga bussresor till över 1000 destinationer. Ofta får du en viss rabatt vilket brukar meddelas på hemsidan. Man brukar ha olika kampanjer på utvalda resmål.
Tunnelbanor
Det är inte bara London som har ett tunnelbanenät – även Newcastle och Glasgow har några linjer även om det inte är på långa vägar lika brett som Londons. Med tunnelbanan kommer du fram snabbare till din destination och just Londons tube kan till och med ta dig ända bort till flygplatsen Heathrow.
Märk gapet mellan vagn och plattform som i Storbritannien indikeras med det berömda uttrycket ”Mind the gap”.
Ta dig runt med buss och tåg i städerna
I brittiska storstäder och inte minst London är både buss- och tågnät mycket väl utbyggt. London har även de smidiga dubbeldäckarna som blivit ett av stadens signum. Dessa dubbeldäckare finns även som hop on/ hop off sightseeing tour i huvudstaden och kostar från ca £25.
Observera skillnaden mellan dag- och nattbussar. Nattbussarna är märkta med N framför sig på skylten och de flesta nattbussar avgår från Trafalgar Square.
Oyster Card i London
Med ett laddat Oyster Card kan du åka både tunnelbana och buss under en viss tidsåtgång som en dag, en vecka eller en månad. Priserna är ganska dyra i London vilket också gäller för enkelbiljetter. Du vinner alltid på att köpa veckokort eller längre. Oyster Card köps i automater nere i tunnelbanestationerna eller tågstationer, alternativt i försäljningsdiskarna i närheten. Det finns också kiosker där du kan ladda ditt Oyster Card.
Taxi
Taxibilar är vanliga att ta i både London och andra städer. De är ofta svarta och rymliga, även med ramper för rullstolar och dylikt. Dessa svarta taxibilar är också ett av t.ex Londons signum och den stora fördelen är att du inte kan ta miste på dem. Välj alltid dessa svarta och stora bilar framför vanliga bilmodeller som ofta kan vara en svarttaxi.
TIPS! Lämna 10-15 % i dricks åt taxichauffören när du färdas i taxi.
Hyr en bil
Hyr en bil på flygplatsen eller närmare städerna om du vill åka runt på egen hand i Storbritannien. Detta tips är framför allt användbart i Skottland där många hotell ligger ute på landsbygden och det enda sätt att se dig omkring, är med bil.
Prisnivåer och säkerhet
Priserna på tågbiljetter är i regel lägre än priser i Sverige och därför är det många som väljer att åka just tåg längre färdsträckor. I London är kollektivtrafiken ännu dyrare än i Stockholm, så beräkna detta i din resebudget.
Angående säkerhet bör du undvika tunnelbana eller vissa bussar ut till specifika förorter sent på natten. I London finns det flera ruffiga områden där du som ensam kvinna kanske bör vara lite extra försiktig – såsom Brixton, Camden m.fl. I övrigt har Storbritannien varit en måltavla för viss terrorism, så att hålla extra utkik över egendomligheter på kollektivtrafiken skadar aldrig, även om du bör leva ditt liv som vanligt.