Det finns ett litet skämt européer emellan som lyder; ”Vilka är de fyra tunnaste böckerna i världen? Svar: Tysk humor, italienska krigshjältar, norska genier och brittisk matlagning”. Ni som redan vistats i Storbritannien kanske har en tendens att hålla med, medan andra blir fullkomligt uppslukade av den brittiska maten.
Den brittiska maten – ris eller ros?
Anledningen till att många skämtar om engelsk/brittisk kokkonst är att den anses lite joxig. Udda kombinationer, en hel del fett, sliskiga bakverk och konstiga dekorationer kan vara lite typiskt i det brittiska köket, men dock kommer några av världens mest kända kockar från just Storbritannien. Vem känner ännu inte till Jamie Oliver eller Gordon Ramsey?
Den kända ”joxigheten” kommer dock främst från matransonerna från första och andra världskrigen då folk var tvungna att ta vad som fanns för att livnära sig. Men kanske sitter det också i britterna sedan länge att inte ta alltför allvarligt på vad som äts till vad.
Typiska brittiska maträtter
Det krävs kanske inte ens en matguide om det brittiska köket för att vissa rätter direkt ska komma upp i tankarna när ämnet kommer på tal. Fish’n chips, plumpudding och afternoon tea är vanliga begrepp som är så inpräntade i britterna själva att de kan laga till det i sömnen.
- Fish’n chips – friterad fisk med pommes frites och sås som kan ätas i gatustånd eller fint tillredda i vissa lyxkrogar. Dock är gatumatsversionen lite kladdigare…
- Plumpudding – en kaka som äts till jul och som helst ska vara tillagad flera veckor innan juldagen. Ja, du läste rätt, plumpudding blir godare ju äldre den blir!
- Sunday roast – den berömda söndagssteken som äts hos mormor eller farmor när fotbollsmatchen är avklarad lördagskvällen innan.
- Yorkshirepudding – en pajliknande eller ugnspannkaksliknande maträtt som gärna serveras till söndagssteken.
- British breakfast – bacon, vita bönor, äggröra, grillade tomater och toasts skurna i trekanter.
- Scones – söta små bullar bakade med filmjölk och äts med marmelad, gärna till afternoon tea.
Pubkulturen och afternoon tea
Britterna har alla ett andra hem – puben! Här samlas Gud och allas moster efter jobbet eller till det senaste avsnittet av Hollyoaks. Barn som vuxna – alla är välkomna. Drycken som det dricks litervis av är naturligtvis den engelska lagern eller ale.
Klockan 5 är det istället dags för afternoon tea, åtminstone i finare kretsar. Många hotell och finare restauranger serverar afternoon tea med små kakor, scones med marmelad och finger bread till ett gott och lyxigt te. Men afternoon tea kan även avnjutas i hemmet. Säg en britt som hellre dricker kaffe framför te!
Restaurangkultur
I London och andra större brittiska städer är det vanligt att gå ut på finmiddag, ofta med arbetskamrater eller klienter. Där man främst samlas är dock på pubarna där du även kan äta en enklare måltid. På pubarna lämnar du heller ingen dricks, vilket kan vara vanligare på andra restauranger av finare sort. Då gäller ca 10-15 %, men ibland är den inräknad i ”service charge”, vilket då står på notan.
Middagstider
Middagen intas ungefär som vår, det vill säga vid 18-19 tiden. Puben brukar stänga kl. 23 på vardagar och lite senare på helgerna. Britterna brukar äta en rejäl frukost, speciellt på helgen för att stå sig hela dagen. Till lunch är det vanligare att äta en sandwich på stående fot, åtminstone i hektiska London.
Prisnivåer
Prisnivåerna varierar stort i hela Storbritannien. I London, som är känd för att vara en av världens dyraste städer, kan en middag gå på tusentals kronor om du väljer en högbudgetrestaurang. Dock finns det också många billiga matställen i hela Storbritannien.
FYI (for your information) – Londons nivå i Forex Storstadsindex ligger på 119, medan Stockholm ligger på 100.